A chili paprikákat eddig csak az erősségük alapján láttam bekategorizálva, de van egy másik lényeges szempont is, ami alapján osztályozni lehetne legalábbis a hazai csípős paprikákat, éspedig a színező képességük alapján. Nemrég akadtam egy fűszerpaprika kutató intézmény honlapjára, amely a hazai fűszerpaprika fajták megőrzésével és nemesítésével foglalkozik. Én itt találkoztam először a fűszerpaprika színezőképességét mérő ASTA mérőszámmal. Az alábbi adatok a paprika őrleményekre vonatkozó Codex Alimentarius Hungaricus
2-8720 számú irányelvéből származnak:
Minőségi csoportok (ASTA-színérték, vagy színezéktartalom a csomagoláskor, szárazanyagra vonatkoztatva, legalább, g/kg):
Különleges 130,0 0; 4
Csemege 110,0; 3,5
Édesnemes 100,0; 3,0
Rózsa 65,0; 2,0
Mivel minden évben valamennyi chili porként vagy pehelyként ledarálva végzi, ezért jövőre bekerül a portfolióba egy hazai "Különleges" minőség előállítására képes paprika is. Szeretnék a továbbiakban mindig tartani egy-két hazai, őshonos fajtát is.
Nekem amúgy is megtetszett az az amerikai divat, ha lehet így nevezni, hogy külön vetőmag kategóriát tartanak fenn az úgynevezett őshonos fajtáknak (heirloom).
Nem tudom ezeket mennyire számítanak őshonos fajtáknak, de az alábbiak közül egyet biztosan fogok választani:
Jubileum F1: 250-350 ASTA, 12000-17000 Scoville egység
Kalocsai V2: 190-250 ASTA. 8000-13500 Scoville egység
Kalóz: Kalocsai V2-höz hasonló
Sláger F1: 320-360 ASTA, 8000-11200 Scoville egység
Szegedi 178: 195-250 ASTA. 9500-12800 Scoville egység
Szikra F1: 330-360 ASTA, 12000-19000 Scoville egység
Ami meglepő, hogy viszonylag magas Scoville értékkel rendelkeznek, ahhoz viszonyítva, hogy legalábbis én eddig úgy tartottam számon, hogy a hazai csípős fajták 5000 körüli értékkel bírnak.
Az ünnepi időszak egyik vállalása volt, hogy kiválasszuk milyen fajták legyenek az idén. Pár hét és már kell ültetni. Ha rendelni is kell épp csakhogy ideérnek.