Mivel sokkal több termés lett az idén, mint amit ép ésszel meg lehet enni, ezért a felesleg egy részét szétosztom barátaimnak, míg a maradékot odateszem szárítani és az idén első alkalommal feldolgozom valamilyen formában. Eddig az alábbiakat sikerült elkészíteni:
- Tabasco (ez még hónapokig eltart, ameddig kész lesz)
- Bolgár csípős paprika krém
- Habanero chocolate szósz
- Chilis almás dzsem
- Santaka Hot Asian chiliből és sült kápiából készült krém
- Santaka Hot Asian egészben savanyúságként
+ a szokásos csípős-hagymás savanyúságot
Még mindig van feldolgozni való chilim, és arról nem is beszélve, hogy még mindig érnek a kertben, ezért valamit ki kell még találjak.
Most a Tabasco készítési kísérletemet mutatom be. Pista kollégám ötlete nyomán határoztam el, hogy készítek Tabasco szószt. Már nem emlékszem az ő receptjére, de annak az volt a lényege, hogy a darált chilit érlelni, erjeszteni kellett. Néhány hét érlelés után szűrte, passzírozta és állította be az ízét ecettel. A kóstoló alapján elég jól sikerült így első kísérletnek.
Mivel a receptjét elfelejtettem mire hazaértem, ezért elkezdtem keresni a neten egy jó Tabasco receptet. Sikerült találnom néhány egyszerűnek tűnő receptet itt. Végül a leírásban elsőként bemutatott "eredeti McIlhenny módszer" szerint kezdtem el készíteni.
Aki esetleg nem tudja, az "eredeti" Tabasco szószt a hasonló nevű chiliből készítik egyetlen helyen a világon, éspedig Louisana államban lévő Avery Island-ben a McIlhenny Company, amelyik ugyanazon a helyen működik ma is, ahol 1868-ban elkezdte. Ami meglepett, hogy a darált chilit három évig érlelik tölgyfa hordókban. A klasszikus piros Tabasco mellett készül még másik hat változat is, más-más chili fajtára épülve.
Az én kísérletem végül a következőképpen néz ki. Mivel nem volt Tabascom, ezért szegény ember azzal főz, ami van. A Főisklás és Cayenne Long Slim fajtákból daráltam egy jó adagot és tömtem meg egy nyolc decis üveget.
A tetejére vastagon sót tettem. Ekkor olvastam el még egyszer a receptet és láttam, hogy elfelejtettem sóban megforgatni. De arra számítottam, hogy a sós lé majd úgyis átjárja. Ez volt szeptember 23-án.
Pár nap után levet eresztett és kissé talán erjedni is elkezdett. Mivel nagyon tele volt, ezért elkezdett kifutni. Emiatt az egészet kiborítottam, a tetején lévő sóval összekevertem és egy nagyobb, 1,2 literes üvegbe tettem. A tetejét újra vastag réteg sóval borítottam be, és eltettem a konyha sarkába tovább érlelődni.
Azóta nincs nagy mozgás. A tetején a só átnedvesedett, de forrást nem látok. Nem tudom nincs-e már túl sok só benne, és ugye a só tartósít. Lehet, hogy nem is forr fel többet? Az a tervem, hogy hagyom még karácsonyig, és akkor is lehet csak egy részét veszem ki, a többit hagyom tovább érleni.
Türelem, talán Tabasco-t terem.