Stratis chili barátok

Stratis chili barátok

Chili palánták 2016

2016. április 25. - Chillcelona

Lassan eltelnek a palántanevelés hetei. Meglehetősen sűrű időszak volt az elmúlt két hónap. A hűvös március eleje miatt elmaradtam a tavaszi kerti munkákkal és azóta is csak kapaszkodok, hogy utólérjem magam. A chili palántákra nézve ez annyi jelentett, hogy nem tűzdeltem őket időben, egy jó részük kicsit késve került csak saját edénybe. Ezek most pár hét hátrányban vannak.

Az eredmények vegyesek. Minden erőfeszítésem ellenére nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna.

Az első probléma az volt, hogy nagyon gyenge volt a csírázási arány a vásárolt fajtáknál. A finn fatalii-s magokkal a korábbi jó tapasztalatok ellenére ez alkalommal befürödtünk, mivel szinte mind 50% alatti kelési arányt produkált. A mexikói magok is gyengén muzsikáltak, 0, 30 illetve, 50%-os kelési aránnyal végeztek.

Ebből adódóan március közepén a vártnál jóval kevesebb palánta nézett ki, ezért vész ültetésre került sor és saját szedett magokat ültettem, amelyből volt bőven. Itt persze számolni kell azzal a kockázattal, hogy ami kikel az nem olyan lesz, mint a szülő növény. És persze ezek is le vannak maradva.

A másik negatív tapasztalat az volt, hogy sem fűtött csíráztató tálca, sem a mesterséges megvilágítás nem hozta a várt eredményt. A kelés sem volt gyorsabb, és a növények növése sem tűnt harmonikusabbnak. Sőt egy ponton az volt az érzésem, hogy ezeknek a kicsi palántáknak túl erős a fény, mert a levelek pirosodtak. Ezért pár hét után kimenekítettem őket. Ennek ellenére, mivel az összes palánta szétültetése után kifogytam a párkányokból, a héten egy tálca chili és egy tálca paradicsom palánta visszakerült. Egyelőre bírják.

Látni az elszíneződött leveleket.

dsc_1739.JPG

Nos a helyzet a következő:

Chile Jalapeno (Mexico)  15 magból / 5 palánta

Chile Serrano (Mexico) 12/0

Chile Habanero (Mexico) 12/6

Cheiro Roxa 8/4

Habanero Caribbean Red 7/4

Yellow Short Tabasco saját magból lett 7 palánta

Kori Sitakame 8/2

Jalapeno Farmer's Market Potato 8/5

Jalapeno Early 5/3

Sivri Bieber 8/7 (ez a legjobb kelési arány!)

Chocolate Bell 0 lett

Kurtovszka Kápia 5-7 palánta lesz

Kalocsai merevszárú tobb 5-7 palánta lesz

Serrano Tampiqueno 9 palánta lesz

Santaka Hot Asian: ebből 20+ lesz

El Classico 15+ lesz

 

Ezeket Laci barátunk neveli, ő is panaszkodott a vásárolt magokra. Az őshonos thai fajtákból lett bőven.

Bird's Eye Baby n.a.

Cabai Burung Ungu n.a

Malawi Bird`s Eye 

Omnicolor

Purira

Főiskolai,

Numex Twilight

Phimai

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagamorich.blog.hu/api/trackback/id/tr108662904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ll 2017.01.23. 17:37:21

A paradicsomot fölösleges fűtött helyre rakni. Sőt! A szabad földben odakint relatíve későn kelt növények semmivel sem kezdenek később teremni mint a palántáról melegen neveltek. Viszont az előbbiek sokkal erősebb szárat és gyökeret nevelnek.
Amire tuti igaz több év alapján: Szendvics paradicsom fajták ( ez utóbbiakat már nem is palántázom, csak pár termést kiválasztott helyre elások és várok), illetve a black krim fajta.
süti beállítások módosítása