Stratis chili barátok

Stratis chili barátok

A chilik téli gondozása

2016. január 07. - Chillcelona

Arról már késő írni, hogyan kell nekivágni a chilik teleltetésének, de több ismerősöm, aki előrelátóan már bemenekített chiliket a hideg elől a házba, érdeklődött nálam arról, hogyan gondozza őket a téli időszakban. Mennyi fény, víz, tápanyag és mekkora hőmérséklet kell?

Nekem van olyan chilim, amelyiknek hűvös (~10 fokos) garázsablak jutott, ahol ezzel együtt nem sok fényt kap, és van olyan is, amelyik meleg (~20 fokos), világos helyen van, például egy konyhaablakban vagy az iroda napos lépcsőházában.

Állítólag a chilik is „pihennek” télen, és a kevés fény és alacsony hőmérséklet hatására csökken az aktivitásuk és ehhez kell a víz és tápanyag ellátásukat is igazítani, értsd visszafogni az öntözést és ritkán tápozni.

Azok a chilik, amelyeknek a hideg garázs jutott szinte mindig elhullajtották leveleik nagy részét és néha kiszáradás jeleit is mutatták. Lehet ennek az is az oka, hogy mivel nincsenek szem előtt, ezért nem jut elég figyelem rájuk, így könnyebben kiszáradnak és később veszem észre azt is, ha elszaporodtak a tetvek rajtuk.

Azonban a világos és meleg helyen telelő chilik, sokkal szebben néznek ki, mint a garázslakók. Zöld és egészséges levelük, sőt új hajtásaik vannak és nem egy virágzik is. Az idén először beltéri körülmények között is megkötöttek a virágok és nőnek a zöld chilik.

Virágzó Jalapeno Early január elején.

img_1178.JPG

A saját tapasztalataim vegyesek, mert múlt már ki chili meleg világos helyen és hűvös szürke ablakban is, de legnagyobb sikereket eddig a következők betartása adta:

  • Fény: a napfény télen is jót tesz, ezért egy világos ablakpárkány, szoba, folyosó, télikert tűnik a leginkább megfelelőnek.
  • Hőmérséklet: a 15-20 fok a legjobb, de hűvösebb helyen is elvan.
  • Víz: a szükséges vízmennyiséget a környezeti hőmérséklet befolyásolja. A hideg garázsban lévőket hetente egyszer, a bentieket akár kétszer is meglocsolom. Nagy veszély a pangó víz.
  • Tápanyag: három-négy hetente kapnak tápoldatos vizet

Ez egy Serrano Tampiqueno a lépcsőházban.

img_1175.JPG

Ez egy Yellow Short Tabasco a lépcsőházban, rajta még a tavalyi termések kicsit megszáradva, de még friss is akad köztük.

img_1176.JPG

Ez a Jalapeno Early szintén a lépcsőházban. Friss zöld hajtásokkal és virágokkal.

img_1177.JPG

További figyelmet kell szánni a kártevőknek. Nekem a legtöbb gondom a tetvekkel van. A beltérben igen hamar elszaporodtak a tetvek. Kiirtásukhoz „rendes” rovarirtó kell vagy igen sokszor valami alternatív rovarirtó szert kell alkalmazni. A leggyakrabban a káli szappanos oldat permetezéssel kísérletezek több, kevesebb sikerrel. Lehet a törzsoldat már régi, ki tudja, mert mindig akad néhány partizán.

Szóval nem ördöngösség a teleltetés, de folyamatos figyelmet igényelnek a chilik.

PS: a konyhaablakban lévő chilik kimúlófélben vannak. Két lehetséges okra gondolok. Valamikor decemberben megbolygattam azzal, hogy kiemeltem az edényből és friss bonsai földel frissítettem. Lehet nem jó ilyenkor csinálni, de ettől még nem kellene elszáradniuk. A másik lehetséges ok, hogy időnként az ablakot bukóra kellett nyitni a páraelszívó miatt és a betörő hideg kinyírta őket. Ezzel csak az a gond, hogy hasonló körülmények között a tavaly túlélték. Szóval nem tudom pontosan mi volt az oka. Felkerülnek a veszteség listára. Volt már ilyen.

Mindjárt itt a február, Laci barátunk ilyenkor már ültet, úgyhogy ideje kitalálni mi kerüljön az idei portfólióba és a magokat beszerezni, ha kell. A megmaradt, illetve a jó fajtákból szedett magokat azért bátran fel fogjuk használni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagamorich.blog.hu/api/trackback/id/tr528182692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása