Az idei évben a következő chili fajtákkal indulunk útnak, enyhétől, a nagyon csípősig. Extrém csípős nem lesz az idén.
A csípős fajták is az "ehető" kategória :)
1. Jalapeno - Csípős
Igazi mexikói klasszikus, vastag húsú, közepesen hosszú zöld termésekkel. Bokros növény, jól nevelhető edényben. Csípős, de ehető kategória.
2. Cayenne - Csípős
Hosszú, 10-12 cm-es, vékony termései vannak, 60-80 cm-re megnővő bokrokat nevel. Jól szárítható fajta. Ebből háromféle magot ültettem.
3. Padron - Enyhén csípős
Közép- korai közepes méretű spanyol eredetű chili . Vékonyabb falú, jellemzően zölden, sütve fogyasztják.
Ebből kétféle magot ültettem.
4. Thai Sun, Csípős
Díszes bokrot nevel, sok, kis méretű chilit terem. Konténerben jól nevelhető.
5. Etna - Nagyon csípős
Rendkívül dekoratív Tabasco típusú chilipaprika, mely cserépben is termeszthető. 40 cm magas dús bokrot képző fajta. Termése kúp alakú, felálló, 3-4 cm hosszú, nagyon csípős, éretten piros színű, sötétzöldből pirosra érik. Betegségekre ellenálló.
6. Naso Di Cane - Mérsékelten csípős
Neve kutyaorrt jelent. Általában kúpos alakja van, átlagosan hat-hét centiméter hosszúságú, kúpos termést hoz. Éretten intenzív vörös színű, vastag pépes, mérsékelten csípős. Vastag húsa alkalmassá teszti, hogy megtöltsük, ezért savanyúságok készítésére is alkalmas. Zölden is felhasználható
7. Fire - Nagyon csípős
Nagyon csípős fajta. Ideális teraszra, balkon ládákba. A bokor kb. 15-20 cm magas, ami több tucatnyi többszínű, nagyon csípős, kisebb méretű termést hoz.
8. El Classico - Csípős
Egy hagyományos hazai csípős paprika erdélyi gyökerekkel. Frissen zölden, pirosan száríthat.
Eredetileg így nézett ki, azóta kicsit alakult a helyi viszonyokhoz:
9. Főiskolás - Csípős
A Főiskolásnak elkeresztelt fajta, hagyományos csípős paprika formája van, közepes hosszúságú, húsosabb termésekkel.
A bokor szétterűlő 50-60 cm magasra megnövő, formás, bőtermő.
10. Pellegrino - Csípős
Ez a Cayenne típusú kellemes ízű és „érezhetően” csípős. Ázsiai ételekhez ajánlott. Frissen de őrölt is jól használható. Termesztése elsősorban kültéren ideális. Minden alkalommal sokat terem. Még kisebb cserepekben is szépen fejlődik.
11. De Cayenne - Nagyon csípős
A Cayenne Pepper egy olyan fajta, amely hosszúkás, vörös végű gyümölcsöket termel; a gyümölcs jól ismert a fűszeres ízéről. Tüzes s nagy hozamú.
12. Picante di Cayenna - Nagyon csípős
Nagyon csípős, eleinte zöld hosszú termést hoz, amely pirossá válik éretten. Nagy hozamú fajta.
13. Hungarian Yellow Wax Hot - Csípős
Csípős fajta, mely hosszú kúp alakú zöld termést hoz, éretten pedig sárga színű. Kiváló pácoláshoz, sütéshez vagy töltelékhez
14. Zsákbamacska (Főiskolás)
Az idén is az egyik rend palánta esetében nem tudom biztosan megmondani melyik fajta, mert a leesett, vagy lemaradt a címke palántanevelő edényről. De jó eséllyel ez a Főiskolásnak elkeresztelt fajta, amely szintén a hagyományos csípős paprika formája van, közepes hosszúságú, húsosabb termésekkel.
A bokor szétterűlő 50-60 cm magasra megnövő, formás, bőtermő.
+1 Csípős Spirál - Csípős
Folytonnövő paprika hibrid. Termése csípős, világoszöld, hosszú, hegyes, csüngő, valamint enyhén csavarodó. A bogyók átlagtömege 20-30 gramm. Egy növény egyszerre 10-15 paprikát is kinevel. Szabadföldön is termeszthető. Friss fogyasztásra, valamint ecetes paprikának is alkalmas.