Stratis chili barátok

Stratis chili barátok

Augusztus vége a chili ültetvényen

2015. augusztus 25. - Chillcelona

A kertészeti blogok vezetésében a nehézség, hogy amikor a legtöbb újdonság, érdekesség volna, amiről be lehetne számolni, akkor a legtöbb a munka is. Emiatt ritkábbak így nyáron a hírek.

Így augusztus vége felé már látszik, hogy miből lesz itt cserebogár és miből nemigen. Egy rövid, képes beszámoló következik.

1. Habanero Chocolate

Első időszakban nem akart nőni, csak vegetált. Utólag az a gyanúm, hogy tetves lehetett csak nem vettem észre. Sűrű levelei között a kis szemetek jól megbújtak. De nagyjából július közepén életre kelt és egy elég termetes és sűrű bokort nevelt. Sok a virág, de még kevés a termés rajta, de azért a jellegzetes formájú chilik már megjelentek. Szeptember végére lesz elég belőle csokoládé színű chili. Ezt várom. Terveim vannak velük.

dsc_0962.JPG

dsc_0965.JPG

 

2. Fire

A Fire lenne az idei éve legerősebbikje, de valamiért nem nagyon szereti az itteni klímát ez a vendég. Laci barátomnak is sok virág van rajta, de termés alig. Nos az enyém inkább csak vegetál. A Habanero Chocolate mellett és ahhoz hasonló módon (nem)fejlődött, ám mostanra mégiscsak kicsit nekiindult, de még mindig hátramaradt a fejlődésben. A múlt héten ezen is tetveket fedeztem fel, amiért két rendbeli permetezés áldozata lett, de attól függetlenül nem néz ki jól. Hátha a következő napok jó időjárása megdobja.

dsc_0966.JPG

 

3. Ancho Magnifico

 Az egyik kedvencem, mert ehető csípős, van benne anyag. De az idén nagyon kicsik a chilik rajta.

dsc_0967.JPG

Hol van ez a tavalyihoz képest?

dsc_0968.JPG

4. Aji Cristal

Szép nagy, kissé elterülő bokor, rengeteg terméssel rajta, csak a szokásosnál kisebb méretűek. Itt már felmerül a gyanú, hogy valamivel kereszteződött. Még nincs ötletem, hogy mit fogok mindezzel kezdeni.

dsc_0969.JPG

dsc_0970.JPG

5. Cayenetta

Ez egy pofás chili bokor. Egészséges, sok chilivel rajta. Jó ízűek, kellően csípősek, de nem az a gatyaszaggató. Ismereteim szerint ez egy hibrid, ezért nem fogja a chili magbankot bővíteni. De formája miatt alkalmas jelölt lesz a teleltetésre. Néhány kiválasztott esélyt kap egy második évre.

dsc_0971.JPG

dsc_0972.JPG

 

6. Cayenne Long Slim

Ez is a kedvencek közé tartozik. Nagyon jól szárítható. Az idén ebből is kicsit szerencsétlen bokor lett. Növöget, növöget, de nem látszik az életerő benne. És a termések is kicsik maradtak.

dsc_0975.JPG

Ez minden csak nem Long. Talán többet kellett volna locsolni.

dsc_0976.JPG

 

7. Serrano Tampiqueno

Az idén elég jól sikerült. Karcsú, magas tő lett belőle, ezért feltétlenül támasztani kell. Termés van szépen rajta. Ezek is a feldolgozásra várnak. Valamivel kisebbek, mint kellene. Itt a teljes szomszédság (Almási el Classico, Ancho Magnifico, Cayenne Long Slim, Aji Cristal) alacsony növésű lett. Biztos a rossz környék teszi.

 

dsc_0977.JPG

dsc_0978.JPG

 

8. Santaka Hot Asian

Hozza a szokásos formáját. Talán annyi eltérés a tavalyihoz képest, hogy a csokorban nem egyszerre értek meg a termések. Így ki kellene válogatni a sűrű csoportból az éretteket, ami nem egyszerű gyakorlat.

dsc_0979.JPG

dsc_0980.JPG

9. Spike

Fura kis chili fajta. A nevéhez méltán kis tüske szerű chiliket nevel. Pár centisek, anyagtartalmuk light-os, ámbár szépek. Dekoratív fajta, de a kis chilik kellően mérgesek. Még nincs ötletem mihez kezdjek velük. Nagy eséllyel szárítani fogom őket.

dsc_0981.JPG

dsc_0982.JPG

 

Egyelőre ennyit. Hamarosan bemutatom a többit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagamorich.blog.hu/api/trackback/id/tr757731914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konsztancia Bojgó 2015.11.03. 16:00:21

Helló! Segítség! Van 5,6kg zöld éretlen habanerom és némi bhut jolokiám, hogyan tartósítsam őket? Van valami ötleted? Ahhoz túl elegánsak ezek a papeszkák, hogy simán sóval ledaráljam. Vagy legyen az?
süti beállítások módosítása