Ha lassan is, de elindult a 2018-as évben is a chili szezon. Sajnos az idei felhozatal szegényesebb, mint az elmúlt években megszokott volt, de azért lesznek érdekes fajták, amiből lehet válogatni.
Valamilyen ismeretlen oknál fogva a magok sem keltek olyan arányban, ahogy az elvárható lett volna, pedig megadtam a módját az idén is. Emiatt a palánták száma is kevesebb lett, mint szerettem volna.
Naga Morich - extrém erős
A névadó chilink. Pár éve kihalt, most sikerült újra beszerezni. A világ egyik legerősebbikje. Nominálisan 1m+ a Scoville skálán, hazai éghajlati viszonyok között ennyit nem lehet elérni. A Műegyetem kémia laborja pár éve 320 ezres erősségűnek mérte a chilinket, ami tiszteletre méltó eredmény.
Gyönyörű szép sötétzöld levelei vannak. 50-60 cm-es bokrot nevel.
Atzeco (Aztek) - erős
Csípős. 3,5-5 cm nagyságú termést hoz. Pirostól feketéig változik a színe az érettség függvényében. Edényben is termeszthető.
Habanero chocolate - nagyon erős
Éretten barna színű habanero fajta. Tömött közepes méretű (40-50 cm-es) bokrot nevel. Nagyon erős fajta, habanerokra jellemző ízzel.
Habanero sárga - nagyon erős
Éretten sárga habanero fajta.
Larga Roja - közepesen erős
Spanyol földről érkezett, korai fajta, közepes termetű bokrot nevel. Közepesen csípős/fűszeres, hosszú piros sokoldalúan felhasználható terméseket nevel. Inkább szárítva használható.
Cayenne - Erős
12 cm-es terméseket nevel. Trágyázott és jól lecsapolt talajon kell nevelni. Érzékeny a kalcium és a magnézium hiányára. Jól alkalmazkodik a különböző típusú talajokhoz, de inkább homokos mély és jól lecsapolt talajokat kedveli. Kerülje az agyagos talajokat. Klasszikus fajta.
Sivri Biber - Enyhe
Török származású fajta. 1,500 SHU, enyhe, jól savanyítható, termékeny. 50-60 cm-es bokrot nevelt sok-sok terméssel.
Wahaca Serrano - Erős
Húsos, kissé magos termések 4-6 cm hosszú termések. Közepes termetű, kissé szellős bokrot nevel.
Mihálytelki - Fűszerpaprika
Újdonság. Az elmúlt évek Kecskeméti merevszárú fajta mellett újabb fűszerpaprika változattal próbálkozom. Szárítani, őrölni kell, de az eredmény megéri.