Stratis chili barátok

Stratis chili barátok

Chili választék 2018

2018. május 02. - Chillcelona

Ha lassan is, de elindult a 2018-as évben is a chili szezon. Sajnos az idei felhozatal szegényesebb, mint az elmúlt években megszokott volt, de azért lesznek érdekes fajták, amiből lehet válogatni.

Valamilyen ismeretlen oknál fogva a magok sem keltek olyan arányban, ahogy az elvárható lett volna, pedig megadtam a módját az idén is. Emiatt a palánták száma is kevesebb lett, mint szerettem volna.

 

Naga Morich - extrém erős

A névadó chilink. Pár éve kihalt, most sikerült újra beszerezni. A világ egyik legerősebbikje. Nominálisan 1m+ a Scoville skálán, hazai éghajlati viszonyok között ennyit nem lehet elérni. A Műegyetem kémia laborja pár éve 320 ezres erősségűnek mérte a chilinket, ami tiszteletre méltó eredmény.

Gyönyörű szép sötétzöld levelei vannak. 50-60 cm-es bokrot nevel.

IMG_0748.JPG

 

Atzeco (Aztek) - erős

Csípős. 3,5-5 cm nagyságú termést hoz. Pirostól feketéig változik a színe az érettség függvényében. Edényben is termeszthető.

 

 

Habanero chocolate - nagyon erős

Éretten barna színű habanero fajta. Tömött közepes méretű (40-50 cm-es) bokrot nevel. Nagyon erős fajta, habanerokra jellemző ízzel.

Képtalálat a következőre: „habanero chocolate”

 

Habanero sárga - nagyon erős

Éretten sárga habanero fajta.

Képtalálat a következőre: „habanero yellow”

Larga Roja - közepesen erős

Spanyol földről érkezett, korai fajta, közepes termetű bokrot nevel. Közepesen csípős/fűszeres, hosszú piros sokoldalúan felhasználható terméseket nevel. Inkább szárítva használható.

 

Cayenne - Erős

12 cm-es terméseket nevel. Trágyázott és jól lecsapolt talajon kell nevelni. Érzékeny a kalcium és a magnézium hiányára. Jól alkalmazkodik a különböző típusú talajokhoz, de inkább homokos mély és jól lecsapolt talajokat kedveli. Kerülje az agyagos talajokat. Klasszikus fajta.

 

Sivri Biber - Enyhe

Török származású fajta. 1,500 SHU, enyhe, jól savanyítható, termékeny. 50-60 cm-es bokrot nevelt sok-sok terméssel.

 sivri-biber.jpg

Wahaca Serrano - Erős

Húsos, kissé magos termések 4-6 cm hosszú termések. Közepes termetű, kissé szellős bokrot nevel.

 

Mihálytelki - Fűszerpaprika

Újdonság. Az elmúlt évek Kecskeméti merevszárú fajta mellett újabb fűszerpaprika változattal próbálkozom. Szárítani, őrölni kell, de az eredmény megéri.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagamorich.blog.hu/api/trackback/id/tr1513886256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása