Az alábbiakban bemutatott chilikről már írtam egy nyári bejegyzésben, melyeket még a fiam hozta nyári útjáról. Ezekből fogok én palántákat nevelni a chili baráti körünknek, néhány tavalyi bevált fajta mellett, és még tervezek két-három további fajtát beszerezni és kipróbálni. Remélem nem dobnak ki itthonról. :)
Visszanézve van két édes fajta, egy enyhén csípős, két csípős és egy nagyon csípős, ez összesen hat fajta.
Miniature Chocolate Bell (édes)
Nagyon édes, formájára egy mini kaliforniai. Kezdetben zöld, éretten csokoládé barna lesz. Kis, tömött növényeket nevel.
Ancho Magnifico (enyhe)
Ez egy hibrid paprika, a legnagyobb ancho (=széles) paprika, klasszikus poblano ízzel (akármit is jelentsen ez). A gyümölcsök óriásiak, a leírások alapján jellemzően enyhén csípős (a tasakon azonban "hot" áll). Vastag húsú, igazi delikatesz, jellemzően töltik.
California Wonder Orange (édes)
Ez a jól ismert Kaliforniai csoda narancs színű változatban; értelemszerűen édes. Organikus termesztésből származó magok. Kíváncsi vagyok, hogy miben fog megnyilvánulni.
Serrano Tampiqueno (6,000-23,000 SHU)
Egy Serrano fajta, 60-90 cm magasra megnő, bőtermő.
Santaka Hot Asian (40,000-50,000 SHU)
Ez egy Japánban népszerű fajta, csípőssége és ízletessége miatt kedvelik. A termések kisebbek, 5-6 cm. Fehér virágaival díszes megjelenése van.
Hungarian Hot Wax (2,000-4,000 SHU)
Hazai fajta, külföldről. Ilyen termett a szomszédban tonnaszám a tavaly. Két tíz literes vödörnyit savanyítottunk be. Most nagyon jól jön. Csípős, de ehető. Szerintem ezt mindenki ismeri, nem kell bemutatni. Nosztalgikus okokból fogok csak ültetni.