A múlt hét közepére ígért talaj menti fagyok rám ijesztettek, ezért nagy hirtelen minden érett chilit betakarítottam. Kedd éjszakára néhány kisebb termetű chilit vödörrel takartam le. Ezzel a tapasztalataim szerint mínusz 2-3 fokig védve vannak a növények, és ha van kéznél, akkor még fűnyesedékkel is betakarom a vödröt. Most a nagyobbakra inkább csak szentelt víz jelleggel egy kissé már viseltes téli növénytakarót tettem. Szerencsére a fagy elmaradt és az időjárás előrejelzést látva pár hétig nem is lesz, így még sok szép termést várok.
Ilyen sok chilim még soha nem termett. Meg is gyűlt a bajom vele. Sajnos az idén sem sikerült nyáron, ütemesen betakarítani és feldolgozni, pedig valószínűleg még több termett/érett volna. Azóta minden este chili feldolgozás folyik. Kis adagokban „valamit” készítek belőlük, a fölösleget pedig a kollegáknak beviszem. A feldolgozás külön történet lesz.
Álljon itt néhány kép az idei termésről, az őszi betakarításról.
Bolgár, kicsit csípős, és a Californai Wonder Orange (édes)
Balra a Bali, csokros, jobbra Santaka Hot Asian (már sötétedett, ezért vágtam ágastul)
Balról: Cheyenne Long Slim (ebből már többször szedtem és nagyon jó szárítani), Ancho Magnifico, Édes Pepperoni, + egy ismeretlen fajta.
Bali, szép csokor.
Flores, az első chilis évünk fajtája.
Habanero Pumpkin, fogalmam sincs mihez kezdjek vele, senkinek sem ízlik igazán.
Főiskolásnak nevezett fajta.
Még egy adag Santaka.
Erdélyi fajta, Almási El Classico fantázianevű.
Ez vagy ugyanaz, vagy egy korcsosult Thai Dragon. Címkéje szerint ez utóbbi, de formára nem az ami volt.