A napokban én is elültettem chili magokat. Eltérően az elmúlt évekhez képest, amikor palántanevelő tálcákat használtam (minden helyre egy mag), most fajtánként egy-egy cserépbe kerültek a magok. Így most kisebb helyet foglalnak, de valószínűleg 3-4 hét múlva tűzdelni kell ültetni őket.
A műanyag poharak egy virágláda tálcára kerültek és az egészet a radiátorra tettem, hogy meglegyen a szükséges meleg. A hátránya, hogy nem egyenletesen melegíti, mert éjszaka és napközben kevésbé fűt. Meglátjuk, hogy válik be.
Nekem két új fajtám lesz, a nem túl csípős kategóriából, éspedig:
Sivri Biber - Capsicum annuum, ~1500 SHU
Török származású, enyhe, jellemzően zölden használják fel, ilyenkor a magja is zsenge.
Jalapeno Early - Capsicum annuum, ~ 33 000 SHU
Vastag húsú, 2,5-5 cm hosszú termésekkel. Közepes termetű bokrok nevelhetők, a Jalapeno fajták közül a csípősebbek közé tartozik.
A fentiek mellett még ültettem a korábbi évekből megmaradt magokból, illetve néhány esetben már saját szedésű magokat.
Csípősségi sorrendben:
- Santaka Hot Asian, 50 000 SHU
- Cayenne Long Slim, 30-50 000 SHU
- Yellow Short Tabasco, 5-30 000 SHU
- Serrano Tampiqueno, 5 000 SHU
- El Classico, 5 000 SHU
- Ancho Magnifico, 4 000 SHU
- Miniature Chocolate Bell, 0 SHU
- California Orange Wonder, 0 SHU
- Édes Pepperoni, 0 SHU
- Shishito, 0 SHU
- Medusa, 0 SHU
A méreg erős fajták többségét Laci barátunk neveli, ő már két hete elültette. Hamarosan bemutatom az övéit is.
Nem leszünk híján az idén sem a chilikből. :)